Arheološko nalazište Lepenski vir

Lepenski vir Treskavac
Lepenski vir - iz vazduha
Lepenski vir - kada procvetaju šljive
Lepenski vir - konak i prve trešnje
Lepenski vir - ruže i stara srpska kuća
Lepenski vir pozornica i Treskavac u pozadini
Lepenski vir pogled ka klisuri.
Lepenski vir srpsko graditeljstvo,19. vek
Lepenski vir - pogled ka Dunavu
Lepenski vir - pogled na naselje.
Lepenski vir - replika kuće.
Lepenski vir - gornji nivo.
Lepenski vir kostur iz mezolita.
Lepenski vir - ljudski kostur iz neolita.
Lepenski vir ljudski kostur.
Lepenski vir ognjište kuće.
Lepenski vir panorama
Lepenski vir pogled ka centralnoj kući

Arheološko nalazište Lepenski vir, predstavlja vam najstariju kulturu Evrope

Dobrodošli na arheološko nalazište Lepenski vir. Upoznajte naše „Lepence“, koji su ovde pre 10.000 godina izgradili svetsku duhovnu i kulturnu metropolu. Prvo urbano naselje na svetu je pred vama.

Od parkinga do lokaliteta imate laganu šetnju u dužini od 450metara. To je ujedno i put u prošlost. Na početku možete videti srpske kuće iz 19.veka i tradicionalno graditeljstvo.

Zastanite na mestu odakle se pruža pogled na stenu Treskavac u Rumuniji. Ona je imala veoma važnu ulogu u životima „Lepenaca“. Toliko bitnu, da je njen oblik preslikan u osnovu kuće, nakon čega se razvilo prvo plansko izgrađeno naselje u svetu.

Arheološko nalazište Lepenski vir vodi nas na početak savremenog života ljudi.

Ovo je jedinstveni lokalitet jer se na jednom mestu može pratiti razvoj ljudi i ljudskog društva kroz milenijume. Njihova dostignuća su neverovatna. Od prvih oruđa za rad i oružja, do prvih skulpura u kamenu, preko tehnika ribarenja do prve izrade grnčarija i uzgajanja poljoprivrednih proizvoda.

U muzeju vas očekuju vodiči, koji će vam prezentovati neverovatan život ljudi, čija kultura je promenila saznanja o ljudskoj istoriji. U priču vas uvodi dokumentarni film o otkriču lokaliteta. A nakon toga imate priliku da u drugoj sali vidite i kosture pronađene na lokalitetima iz različitih perioda, njihove alate, oružja i oruđa, prve skulpture kao i keramiku koju su izrađivali. Tu je virtuelna prezentacija naselja na kompjuterima a ispred muzeja i replika kuće „Lepenaca“.

Kako su izgledali? Koliko su bili visoki? Da li su putovali? Čime su se hranili? Da li su imali svoju religiju i u šta su verovali? Samo su neka od pitanja na koja ćete dobiti odgovore.

Turističkim prostorom Lepenski vir upravlja UTP Lepenski vir doo, koji se stara o uređenju prostora i pravilima zaštite, pošto se lokalitet nalazi u prvom stepenu zaštite Nacionalnog parka Đerdap. Hvala vam što poštujete pravila upravljača.

Ulaznice za arheološko nalazište Lepenski vir, može odmah rezervisati i platiti Agenciji.

Slobodno nas pozovite ili nam pišite. Vrlo rado ćemo odgovoriti na svako vaše pitanje.

Ukoliko želite da putujete individualno, sa porodicom i/ili prijateljima nudimo vam Odmor prilagođen vama. Jedinstvenu ponudu u kojoj kreiramo putovanje prema vašim potrebama. Za vas biramo najbolji smeštaj na Đerdapu, karte i ulaznice za muzeje i tvrđave, krstarenje Đerdapom, predlažemo restorane i domaće specijalitete, otkrivamo male tajne koje samo mi poznajemo. A sve naše usluge možete platiti onako kako vam najviše odgovara iz naše ponude.

Vrlo rado ćemo vam pomoći da organizujete vaš odmor na Đerdapu na najbolji način. Sa nama ste potpuno sigurni i bezbedni na Đerdapu. Mi smo garant kvaliteta usluga i vaša podrška za vreme vašeg odmora.

Prikaži višePrikaži manje

ISTIČEMO / HIGHLIGHTS

 • Kultura stara preko 10.000 godina.
 • Najstarije plansko izgrađeno naselje na svetu.
 • Prva umetnost u skulpturi na svetu.
 • 16 potopljenih naselja.
 • 333 pronađenih skeleta.
 • Prve grnčarije na Đerdapu.
 • Prostor u prvom stepenu zaštite prirode.
 • Moderni centar za posetioce.
Važne napomene

Turistički kompleks Lepenski vir nalazi se u prvom stepenu zaštite Nacionalnog parka Đerdap. Molimo vas da se upoznate sa pravilima posete Nacionalnog parka Đerdap.

Asfaltna staza do lokaliteta dugačka je 400metara i nije ograđena. Dovoljno je široka za laganu šetnju ali obratite pažnju na najmlađe i njihovu bezbednost.

Cene i radno vreme

Cena ulaznica za turistički kompleks Lepenski vir

Opis usluge

Iznos u dinarima

Ulaznica

500,00

Ulaznica za decu od 7-15godina

120,00

Parking je besplatan.

Radno vreme turističkog kompleksa Lepenski vir:

Mesec

Radno vreme:

Januar i Decembar

10:00 – 15:00 časova

Februar

zatvoreno

Mart i Novembar

09:00 – 17:00 časova

April i Septembar

09:00 – 19:00 časova

Oktobar

09:00 – 18:00 časova

Maj, Jun, Juli i Avgust

09:00 – 20:00 časova

Prikaži višePrikaži manje

  REZERVIŠITE

  I Obavezno posetite:


  *Izaberite šta želite da posetite na Đerdapu i za koje usluge ste zainteresovani. Mi ćemo vas kontaktirati, da definišemo vreme koje vama najviše odgovara.


  II Smeštaj:

  Struktura soba:

  1/1:

  1/2:

  1/3:

  1/4:

  1/5:

  1/6:

  Napomena:

  *Poštovani vaš traženi termin moramo proveriti sa vlasnikom. Kontaktiraćemo vas što pre a najkasnije u roku od 24 časa. Ukoliko vam je hitno potreban smeštaj pozovite nas na +381691978115. Hvala na razumavanju. Vaš Đerdap travel.

  III Način plaćanja: *

  *Izaberite način plaćanja koji vam najviše odgovara.


  LOKACIJA