LEPENSKI VIR ARCHAEOLOGICAL SITE

Lepenski vir Treskavac
Lepenski vir - iz vazduha
Lepenski vir - kada procvetaju šljive
Lepenski vir - konak i prve trešnje
Lepenski vir - ruže i stara srpska kuća
Lepenski vir pozornica i Treskavac u pozadini
Lepenski vir pogled ka klisuri.
Lepenski vir srpsko graditeljstvo,19. vek
Lepenski vir - pogled ka Dunavu
Lepenski vir - pogled na naselje.
Lepenski vir - replika kuće.
Lepenski vir - gornji nivo.
Lepenski vir kostur iz mezolita.
Lepenski vir - ljudski kostur iz neolita.
Lepenski vir ljudski kostur.
Lepenski vir ognjište kuće.
Lepenski vir panorama
Lepenski vir pogled ka centralnoj kući

Muzej Lepenski vir, predstavlja vam najstariju kulturu Đerdapa

Dobrodošli na arheološko nalazište Lepenski vir. Upoznajte naše “Lepence”. Najstariju kulturu na Đerdapu, koja je ovde živela pre 10.000 godina.

Od parkinga do lokaliteta imate laganu šetnju u dužini od 450metara. To je ujedno i put u prošlost. Na početku možete videti srpske kuće iz 19.veka i tradicionalno graditeljstvo.

Zastanite na mestu odakle se pruža pogled na stenu Treskavac u Rumuniji. Ona je imala veoma važnu ulogu u životima “Lepenaca”. Toliko bitnu, da je njen oblik preslikan u osnovu kuće, nakon čega se razvilo prvo plansko izgrađeno naselje u svetu.

Ovo je jedinstveni lokalitet jer se na jednom mestu može pratiti razvoj ljudi i ljudskog društva kroz milenijume. Njihova dostignuća su neverovatna. Od prvih oruđa za rad i oružja, do prvih skulpura u kamenu, preko tehnika ribarenja do prve izrade grnčarija i uzgajanja poljoprivrednih proizvoda.

U muzeju vas očekuju vodiči, koji će vam prezentovati neverovatan život ljudi, čija kultura je promenila saznanja o ljudskoj istoriji. U priču vas uvodi dokumentarni film o otkriču lokaliteta. A nakon toga imate priliku da u drugoj sali vidite i kosture pronađene na lokalitetima iz različitih perioda, njihove alate, oružja i oruđa, prve skulpture kao i keramiku koju su izrađivali. Tu je virtuelna prezentacija naselja na kompjuterima a ispred muzeja i replika kuće “Lepenaca”.

Kako su izgledali? Koliko su bili visoki? Da li su putovali? Čime su se hranili? Da li su imali svoju religiju i u šta su verovali? Samo su neka od pitanja na koja ćete dobiti odgovore.

Ulaznice za arheološki lokalitet Lepenski vir, možete odmah rezervisati i platiti Agenciji.

Turističkim prostorom Lepenski vir upravlja UTP Lepenski vir doo, koji se stara o uređenju prostora i pravilima zaštite, pošto se lokalitet nalazi u prvom stepenu zaštite Nacionalnog parka Đerdap. Hvala vam što poštujete pravila upravljača.

Dozvolite nam da vam pomognemo da organizujete vaš odmor na Đerdapu. U okviru rezervacije izaberite aktivnosti za koje ste zainteresovani a mi ćemo se potruditi da ih sve uskladite sa vašim vremenom.

Kod nas možete rezervisati smeštaj, ulaznice za tvrđave i muzeje, karte za krstarenje na Dunavu, iznajmiti vodiče i kupiti suvenire.

Izaberiti način koji vam odgovara za plaćanje a za boravak preko 5 noćenja odobravamo i plaćanje u ratama, bez kamate.

TA Đerdap travel vaš je garant za sve usluge koje nudimo na Đerdapu. Mi smo vam na raspolaganju tokom vašeg putovanja. Zato poverite nama organizaciju vašeg odmora i prepustite se uživanju.

Show moreShow less

HIGHLIGHTS

 • Kultura stara preko 10.000 godina.
 • Najstarije plansko izgrađeno naselje na svetu.
 • Prva umetnost u skulpturi na svetu.
 • 16 potopljenih naselja.
 • 333 pronađenih skeleta.
 • Prve grnčarije na Đerdapu.
 • Prostor u prvom stepenu zaštite prirode.
 • Moderni centar za posetioce.
Important notes

Turistički kompleks Lepenski vir nalazi se u prvom stepenu zaštite Nacionalnog parka Đerdap. Molimo vas da se upoznate sa pravilima posete Nacionalnog parka Đerdap.

Asfaltna staza do lokaliteta dugačka je 400metara i nije ograđena. Dovoljno je široka za laganu šetnju ali obratite pažnju na najmlađe i njihovu bezbednost.

Prices and working hours

Cena ulaznica za turistički kompleks Lepenski vir

Opis usluge

Iznos u dinarima

Ulaznica

500,00

Ulaznica za decu od 7-15godina

120,00

Parking je besplatan.

Radno vreme turističkog kompleksa Lepenski vir:

Mesec

Radno vreme:

Januar i Decembar

10:00 – 15:00 časova

Februar

zatvoreno

Mart i Novembar

09:00 – 17:00 časova

April i Septembar

09:00 – 19:00 časova

Oktobar

09:00 – 18:00 časova

Maj, Jun, Juli i Avgust

09:00 – 20:00 časova

Show moreShow less

  BOOK
  I Be sure to visit:


  *Choose what you want to visit in Djerdap and what services you are interested in. We will contact you to define the time that suits you best.


  II Accommodation:
  Room structure:
  1/1:
  1/2:
  1/3:
  1/4:
  1/5:
  1/6:
  Note:

  *We must check your requested date with the owner. We will contact you as soon as possible and within 24 hours at the latest. If you urgently need accommodation, call us at +381691978115. Thanks for your understanding. Your Djerdap travel.
  III Method of payment: *
  *Choose the payment method that suits you best.

  LOCATION