Čarobni odmor na Đerdapu

Otkrivamo tajne najveće klisure na Dunavu


Otkrivamo vam tajne Dunava i vaš odmor na Đerdapu činimo nezaboravnim. Đerdap su ljudi, mirisi, ukusi, zvukovi, njegova priroda i istorija. Za nas nema tajni i sa ljubavlju prezentujemo najlepše iz Srbije…
Na našem putovanju upoznaćete gradove i zanimljive ljude, uživati u prirodi najvećeg nacionalnog parka u Srbiji i šetati kroz istoriju kako bi vaš odmor na Đerdapu bio jedinstven.

Odmor na Đerdapu može da počne


Prvog dana, polazak je u jutarnjim časovima a prvo odredište je Viminaciu, najveći rimski grad na ovom delu Dunava. Rimlljani su izuzetno značajni za raumevanje istorije Đerdapa i upravo ovde počinjemo naš odmor na Đerdapu. Put nastavljamo kroz brojna braničevska sela i idemo ka reci Dunav, da se susretnemo sa najširim osmehom Dunava.

Dunav, na svom toku od 2.880 km., upravo je ovde najširi, najuži i najdublji. Kao da je sve najlepše sačuvao za ovaj predeo. Ubrzo pred nama se pojavljuje „naše“ more – Golubac. Čitavih 6 km. je Dunav ovde širok i na najlepši način dočekuje sve svoje goste.

Golubac je mala varoš, smeštena na obali ove velike reke i panoramski se upoznajemo sa gradom i njegovom istorijom. Prelepo šetalište pruža se pored Dunava i sve je ovde na dohvat ruke: gradska plaža, restorani, kafići, prodavnice…

Jedan od najlepših manastira istočne Srbije nalazi se u neposrednoj blizini – manastir Tumane i idemo u obilazak đerdapskog Ostroga, koji čuva mošti dva svetitelja. Ovo sveto mesto mali je raj na zemlji koji odiše mirom i spokojom.

Nakon ručka pravo je vreme da posetimo biser Đerdapa – Golubačku tvrđavu. Najstarija i najlepša tvrđava na Dunavu očarava sve svoje posetioce. Ovde se prepustite uživanju i posmatrajte dodir istorije i prirode na ovom prelepom mestu.

Kroz klisure i kotline Đerdapa


Golubačka tvrđava predstavlja kapiju đerdapske klisure, koja se sastoji od četiri klisure, tri kotline i jedne nizije. Dobrodošli u Nacionalni park Đerdap, prvi Geopark pod zaštitom UNESCO-a u Srbiji. Priroda je ovde prelepa a ostaci kulturno istorijskog blaga svugde su oko nas. Ovde je dugo godina bila skrivena tajna kulture Lepenskog vira, stara preko 8.000 godina.

Arheološko nalazište Lepenski vir predstavlja svetsko otkriće, koje naučnici i danas istražuju u pokušaju da dođu do što preciznijih podataka kako se živelo u mezolitu i neolitu. Mnogo je toga što možemo naučiti od ove divne kulture koja je ovde živela preko 2.000 godina. Prva umetnost na tlu Evrope je nastala upravo ovde i čeka vas da uživate u njoj.

Odmor na Đerdapu nije potpun ako se ne upoznate sa vlaškom kuhinjom. U prirodnom okruženju uživaćemo u mirisima, ukusima i zvukovima koji se prelepo slažu sa Dunavom i čine vaš odmor čarobnim.

image

Stižemo u Donji Milanovac, grad sa najvećim brojem sunčanih dana u godini, okružen prirodom i Dunavom i znamo da smo došli u srce đerdapske klisure. Ovo je jedinstveno mesto u svetu koje se čak tri puta selilo u svojoj istoriji. Grad ruža, alasa i Kapetan Miše Anastasijevića.

„Prelepo je stajati na obali Dunava“ – Plinije Mlađi


Drugog dana, nakon doručka krećemo put Tekije i zastajemo radi fotografisanja magičnih „kazana“. Dunav je najlepši ovde a vidikovci su prelepi. Ubrzo od Tekije plovimo klisurom Mali i Veliki kazan i vozimo se Dunavom u delu koji smo neposredno pre toga slikali sa vidikovaca.

Zastajemo do Trajanove table, statue kralja Decebala, manastira Mrakonije i uživamo u pričama koje nas vode kroz vekove. Dolazimo do dela gde je Dunav najuži (140 metara) i najdublji (preko 90 metara) i saznajemo ko su bili „locevi“ i za šta su korišćene balon stanice.

Nakon nestvarne vožnje i pravog uživanja na najlepšem delu Dunava, nastavljamo vožnju autobusom do HE Đerdap I, najveće hidro elektrane na Balkanu, koja je uspela da ukroti taj močni Dunav. Idemo u posetu da vidimo čuvenu prevodnicu za brodove ali i da vidimo te močne turbine koje proizvode 20% struje koja se potroši u Srbiji.

link: http://www.eps.rs/lat/djerdap/Stranice/he_djerdap1.aspx

Kladovo je na samo desetak kilometara i odlazimo u smeštaj i nakon toga na ručak. Nakon ručka idemo u šetnju gradom, da posetimo muzej Đerdapa, obiđemo tvrđavu Fetislam i ostatke čuvenog Trajanovog mosta.

tvrdjava-fetislam
trajanov-most
kladovo

„Glavu dajem, Krajinu ne dajem!“ – hajduk Veljko Petrović

Trećeg dana, nakon doručka put nastavljamo ka Negotinu. Skrećemo sa puta kako bismo posetili najlepše kamene mostove – prerasti i manastir Vratna.

Sledeća stanica je manastir Bukovo. Prelepi manastir koji kao da stražari nad Negotinskom krajinom, ušuškan u šumi pored plodne ravnice. Ovde se pravi nadaleko čuvena Tamnjanika – najlepše vino koje možete piti sa ovog podneblja. Monasi pripremaju ovde izvrsna vina od autohtonih vrsta grožđa, med ali i meleme od bilja.

link: https://manastirbukovo.org/

Stižemo i u grad Stevana Mokranjca i hajduk Veljka Petrovića i obilazimo njihove muzeje i upoznajemo Negotin. Vreme je za ručak u hajduk Veljkovom raju a nakon ručka nastavljamo put ka Zaječaru.

Zaječar je grad Nikole Pašića i Zorana Radmilovića, obilazimo Narodni muzej i odlazimo da posetimo carsku palatu Felix Romulianu, koju je izgradio imperator Galerije i koja se nalazi pod UNESCO zaštitom.

link: https://muzejzajecar.org/izlozba-felix-romulijana/

Upoznali smo istočnu Srbiju i Đerdap. Čuli smo mnoge lokalne priče, verovanja i mitologije. Uživali u nestvarnoj prirodi i opijeni od mirisa i brojnih ukusa ostaje nam samo da u podnožju planine Rtanj svratimo na čuvenu gibanicu sa domaćim kiselim mlekom i spremni smo da se vratimo kući. A tamo, tek narednih dana, kada počnete ponovo da proživljavate doživeno, uživaćete i planirati ponovni povratak na Đerdap.

Sačuvaćemo još neku malu tajnu, poneki vidikovac i nestvarno mesto za fotografiju da vas i sledeći put oduševimo Đerdapom.

Nema komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *